Zwemvijvers en biobaden

zwemvijvers en biobaden tuinen dieter

Meer en meer mensen kiezen voor de kwaliteit van het leven. Na een drukke dag, een mooie zon-dag of reeds wanneer de eerste lente-prikkels zich laten voelen trekt iedereen graag naar buiten, genieten van de buitenlucht en de natuur. Wat is er mooier om die rust en zaligheid ook in je eigen tuin te vinden.

Daarbij geeft een waterelement een grote meerwaarde aan uw tuin, zij het als visvijver, spiegelvijver of als zwemvijver. Door onze jarenlange ervaring en specialisaties binnen ons team is Tuinen Dieter Castelein de ideale partner om je hierbij te helpen.

Droom je ervan om je (klein-) kinderen te zien ravotten in het water, je dagelijkse baantjes te zwemmen in je eigen tuin of een aperitief te drinken met familie of vrienden in de zit-zone van je zwemvijver, dan staan wij je graag bij met raad en daad.

Bij de aanleg van een zwemvijver is het belangrijk om een keuze te maken tussen een hybride zwemvijver, of een biobad. Wij hebben hieronder de belangrijkste principes voor jou opgesomd, zo ben jij al een stapje voor op de rest:

Zwemvijver / Hybride bad

Een hybride bad is de naamgeving voor een natuurlijke zwemvijver waarbij de filtratie gebeurt door een lavazone in de zwemvijver. Hierin worden vijverplanten geplaatst (gele wateriris). Deze zijn in staat om – via de wortels – stikstof uit het water weg te nemen en om te zetten in bladgroen. Je verminder hierdoor de algengroei, algen groeien namelijk op stikstof in het water.

Bij een hybride bad kan je een warmtepomp gebruiken, echter door de filtratie met waterplanten kan het water maximum 3° tot 5° bijverwarmd worden. Indien je meer verwarmt, dan gaat de zwemvijver uit zijn natuurlijk evenwicht en is de kans op draadalgen een stuk groter.

 

gerestaureerde hoeve

Zwemvijver / Biopool

Een biopool is de naamgeving voor een zwemvijver waarbij de filtratie extern gebeurt, er is dus geen lavazone en geen vijverplanten. Hierdoor oogt de vijver strakker.

De filtratie gebeurt hier op een ecologische wijze met gebruik van bio-organismen en UV stralen, een techniek die ook gebruikt wordt voor het filteren en zuiveren van zwembaden.
Deze filterinstallatie wordt geplaatst in uw tuinberging of in een speciaal daarvoor voorzien bijhuisje.

Door het gebruik van een externe filtratie kan je bij een biopool onbeperkt verwarmen.

 

Samenvattend voor het hybride bad:

  • Natuurlijke zwemvijver
  • Met lavazone en vijverplanten
  • Beperkt bijverwarmen mogelijk

Samenvattend voor de biopool:

  • Strakkere zwemvijver
  • Met externe filtratie
  • Hierdoor is je zwemgedeelte groter
  • Onbeperkt bijverwarmen mogelijk

Hebben we je warm gemaakt? Maak dan nu een afspraak, wij staan je graag te woord!

Tot binnenkort,

#teamdieter

Volg ons op Facebook en Instagram voor waardevolle updates en bruikbare tuintips.

 

Top